Dřevěné stavby na zahradě

← zpět na články

Dřevěné stavby nám umožňují strávit příjemné chvíle na naší zahradě. Myslíme tím například dřevěné pergoly či altány, které samozřejmě neslouží pouze na posezení s rodinou či přáteli, ale mají i svůj účel pro popínavé rostliny, kterým slouží jako opora.

Konstrukce pergoly a altánu je velmi podobná. Obě se zhotovují se ze stejného materiálu, ale každá z nich se umísťuje v zahradě na jiném místě.

Altány

Pokud altán umístíme někam do postranní, můžeme říci, že nám vytváří intimní zákoutí. Z altánu bychom měli mít zajímavý výhled na zahradu nebo do okolí, ale zároveň nás má chránit před zvídavými a nežádoucími pohledy našich sousedů nebo kolem jdoucích. Možností výběru materiálu je opravdu mnoho – od vzdušných konstrukcí z lehkých materiálů až po mohutné stavby z kamene a dřeva. Stěny si také můžeme zvolit polootevřené, či vyplněné vzdušným lištováním, po kterém se nám může pnout zeleň.

Pergoly

Nejčastěji jsou umísťovány těsně u domu. Slouží v podstatě jako pokračování střechy. Konstrukce je velmi pevná zejména proto, aby vydržela nápor silných pnoucích rostlin. Na stavbu pergol se většinou používá dřevo a kov, ale i bambus a pálená cihla – materiály je možné kombinovat. Výběr materiálu a rozměry pergoly je samozřejmě důležité přizpůsobit domu a okolní v zahradě, aby nepůsobila příliš mohutně.

Zahradní stavby a vůbec venkovní dřevo je neustále vystavované špatnému počasí, kolísání teplot a vlhkosti. Z tohoto důvodu je potřeba, aby bylo dřevo kvalitní a vhodně povrchově upravené.

Jestliže chceme, aby nám altán či pergola sloužila více let, musíme se o ni starat a čas od času dřevo natřít speciálními nátěry, čímž zároveň zvýšíme i estetický vzhled stavby.

nabídka

další články

kontakt