Péče o dřevěnou podlahu

← zpět na články

Běžná údržba dřevěných podlahových krytin není náročná. Podlahu udržujeme bez prachu, písku a dalších nečistot. Kromě zametání a vysávání se dřevěné podlahy mohou vytírat vlhkým hadrem či mopem.

Z jehličnatých stromů se vyrábějí prkenné podlahy, ze stromů tvrdších pak především parkety. V současné době se velmi často užívají právě plovoucí dřevěné podlahy, které spojují vlastnosti dřeva se snadnou aplikací plovoucích podlah.

Čištění plovoucích podlah není nijak složité, jen je důležité dbát na to, aby se na podlaze nedělaly louže. Pokud se chcete zbavit např. škrábanců od podpatků či jiných špatně odstranitelných skvrn, použijte speciální přípravek určený k péči o dřevěné podlahy.

Lakované podlahy vytíráme pouze vodou s neutrálními přípravky. Objevíme-li na podlaze skvrnu, zkusíme ji nejdříve smýt mírným neutrálním prostředkem s vodou. Pokud to nepomůže, použijeme lakový benzín s vodou naředěný v poměru 50 : 50. V místnosti se zvýšenou vlhkostí vzduchu doporučují někteří výrobci dřevo po pokládce impregnovat.

Olejované podlahy pravidelně olejujeme (doporučujeme 1x do roka). Při ošetřování olejovaných povrchů rozlišujeme, o jaký typ oleje jde. Před olejováním podlahu zbavíme nečistot.  Podlahu vytíráme vodou, přidáváme pouze neutrální čisticí prostředky, které olej nesmyjí a nenaruší.

Kromě pravidelného čištění je vhodné používat na dřevěné podlahy také speciální přípravky na lesk. Frekvence jejich používání by měla záviset na zatížení povrchu. Používání klasických univerzálních mycích prostředků na nádobí či podlahu, se na dřevo nedoporučuje.

nabídka

další články

kontakt