Jak chránit dřevo?

← zpět na články

Metody pro ochranu dřeva před hnilobou, plísní, požárem a nepadením hmyzem jsou:

  • Sušení dřeva, které může být přírodní nebo umělé (v sušárně).
  • Prevence vlhkosti konstrukce po dobu životnosti (přílišná vlhkost materiálu může být způsobena vysokou vlhkostí klimatu nebo nedostatečným větráním).
  • Impregnace, zajišťující ochranu dřeva, která by měla být trvalá, měla by mít vysokou úroveň toxicity pro houby, nesmí mít nepříjemný zápach, musí se dobře vpíjet do dřeva, nesmí vést k poškození zdraví člověka nebo zvířat a neměla by narušit vlastnosti dřevěných produktů.

Existují různé druhy antiseptik. Na bázi oleje, organická a vodou ředitelná. Ve vodě rozpustné konzervační přísady jsou vhodné, pokud bude výrobek během užívání chráněn před vlhkem a mokrem. Nejběžnější vodou ředitelné antiseptikum vypadá následovně: Bílý prášek fluoridu sodného, který je zcela bez zápachu, ale snižuje pevnost dřeva. Velmi dobře se však do materiálu vpíjí a dobře je i vodou odstranitelný. Běžně se používá roztok o koncentraci 3-4%. Dálším antiseptikem je kremneftorid sodný, bílý až světle šedý prášek, který se využívá velmi obdobně jako fluorid, a konečně Kremneftorid amonný, taktéž bílý prášek bez zápachu, který ovšem nesnižuje pevnost dřeva, nedělá skvrny a pro houby je ještě nebezpečnější než fluorid sodný. Obvykle se používá ve vodném roztoku o koncentraci 5-10%. Je také snadno omyvatelný vodou. Všechna vodou ředitelná antiseptika jsou bezbarvá, takže je možné je smíchat s barvivem a tím zabudovat přímo do barevného nátěru.

Organická antiseptika mají vysokou toxicitu a velmi dobře pronikají do dřeva. Tento druh se používá především v případech, kdy je třeba ošetřit výrobek, který již následně nebude sušen.

Antiseptika na bázi oleje jsou většinou vyrobena z oleje ricinového, z ropných břidlic nebo oleje anthracenového. Všechny tyto produkty jsou tekutiny tmavě hnědé barvy a pronikavého zápachu se silnými antiseptickými vlastnostmi. Olejová antiseptika se nevyplaví vodou, ale vždy barví dřevo na tmavě hnědo. Používají se zpravidla pro hlubokou impregnaci dřevěných prvků, které jsou určeny k užití pod širým nebem, ve vodě nebo v půdě, jako jsou například pražce, mosty, piloty přístavních mol a podobně.

Dřevostavby a dřevěné produkty je třeba chránit proti vnějším i vnitřním vlivům a s tím zřejmě nejlépe poradí odborník.

nabídka

další články

kontakt