Palubky

← zpět na články

Termín „palubky“ popisuje různé druhy obkladových výrobků, jež mají společný systém, kterým drží pohromadě. Jedná se o dlab na jedné straně a čep na straně druhé, pomocí kterých zapadá jedna palubka přesně do druhé a obklad vypadá pěkně. Tvar povrchu již závisí na tom kterém konkrétním provedení.

Palubky jsou vzhledem ke své praktičnosti široce používány. Mohou být instalovány vodorovně, svisle, ba i šikmo, přičemž každý způsob instalace vytvoří zcela jedinečný vzhled stěny. Palubky jsou způsob, jakým lze jednoduše dosáhnout dřevěnosti nedřevěných a krásy hrubých stěn.

Palubky se liší nejen v provedení povrchu, ale také v rozměrech, tedy tloušťce, délce i šířce. Podle konkrétních rozměrů druhu palubek, který se vám líbí, a rozměrů obkládané plochy lze objednat zcela přesné množství, jež bude potřeba.

Před obkládáním je dobré stěnu ošetřit lakem nebo barvou, neboť již nebude možné o ni pečovat a bude po ní vyžadováno, aby dlouho sloužila. Následně se na stěnu namontují latě a na ně již přijdou připevnit samotné palubky. Na zadní, tedy skryté straně palubekjsou zpravidla vyříznuty či vyfrézovány drážky, které zařídí, že se dřevo při sesychání či naopak nabývání, pokud je ve vašem domě vlhko, nezkroutí.

Jedním z hlavních aspektů při výběru dřevin, z nichž jsou palubky vyrobeny, je typ objektu. Není pravdou, že jakékoli dřevo poslouží v jakékoli místnosti. Například v koupelně, sauně či jiném pokoji s vysokou vlhkostí se zpravidla používají palubky z dubu nebo olše. Společenská významnost místnosti vám zase pomůže rozhodnout o kvalitě palubek. Dřevo má různé kazy, jednotlivé palubky se liší množstvím suků a krásou let, a proto jsou většinou tříděny do několika estetických kategorií. Vzhledem k tomu, že na funkčnost nemá krása vliv, bylo by možná zbytečné kupovat do garáže či zahradního domku ty nejkrásnější výběrové palubky.

nabídka

další články

kontakt